2.2.3.4.1.5 Complex

Waarnemen is het laten verlopen van twee processen die als het ware 'tegen elkaar in lopen' en dat bovendien ook nog gelijktijdig doen.

Hoe doe ik dat?

  1. U besteedt ergens aandacht aan en daarmee seecteert u uit tal van prikkels die tegelijkertijd optreden. U kunt bijv. uw aandacht richten op signale van moeheid of pijn of juist op de weg letten. Welke inforatie voorrang krijgt, is afhankelijk van de sterkte en de aard van de aangeboden prikkels. Dit proces loopt als het ware van beneden (prikkel) naar boven (brein). 
  2. Of u ergens aandacht aan besteedt, is tegelijkertijd afhankelijk van de (automatische) selectie die voral paatsvindt op grond van uw ervaringen en opvattingen. Dit proces verloopt als het ware van boven (brein) naar beneden (stimulus).  
  3. Het lijkt merkwaardig, maar ons brein verwerkt deze twee stromen informatie 'parallel'. Hierdoor kunnen binnenkomende signalen de aandacht richten en cognitieve processen in gang zetten, terwijl min of meer tegelijkertijd cognitieve processen bepalen welke signalen binnenkomen.