2.1.5.5 Vervangen

Door je gedachten te toetsen aan criteria voor rationaliteit kom je er ook achter wat je aan je gedachten zou moeten veranderen om ze wél logisch/rationeel te maken. Je vervangt dus je irrationele ideeën door rationele ideeën. Op deze manier kun je via je verstander voor zorgen dat je je beter en gelukkiger voelten je vervolgens op basis hiervan ook anders gedraagt.


Hoe doe ik dat?


  1. de gedachte: 'als mijn vriend de verkering uitmaakt heeft het leven voor mij geen zin meer' is een voorbeeld van een onlogische, niet rationele gedachte, waar je jezelf behoorlijk overstuur mee kunt maken. Bovendien kan dit ertoe leiden dat je je vriend iedere dag vraagt om je te vertellen dat hij echt nooit de verkering zal beëindigen. Iets waar hij vroeg of laat misschien wel een beetje genoeg van krijgt.
  2. De RET zou over deze gedachte zeggen: het is helemaal niet bewezen dat het leven dan voor jou geen zin meer zou hebben, je gedachte is niet logisch/rationeel omdat hij niet op feiten is gebaseerd. Ten eerste weet je helemaal niet hoe je leven zou zijn als je verkering uit was, want dat is (nog) niet het geval. Bovendien is het niet zo dat de zin van het leven maar op één ding in het leven gebaseerd is of hoeft te zijn. Vele mensen vinden dat ze een zinvol leven hebben terwijl ze geen verkering hebben. Je opvatting dat het leven voor jou zonder verkering met deze vriend per definitie geen zin heeft is dus voorbarig en onlogisch. Door deze opvatting toch te hebben maak je jezelf onnodig angstig en depressief.

Een meer logische gedachte zou zijn: 'ik heb nu verkering met mijn vriend en dat vind ik prettig. Als hij de verkering ooit uit zou maken zou ik dat pijnlijk vinden maar het zou niet het einde van de wereld zijn.'

Leven vanuit deze gedachte levert een heel wat blijere en vrijere manier van leven op dan leven vanuit de hierboven genoemde, onlogische gedachte. 

Leuk bij-effect van het leven vanuit de 'logische' gedachte is dat je vriend de verkering lang zo snel niet uit zal maken dan wanneer je vanuit de 'onlogische' gedachte leeft.

Een vrolijke, zelfverzekerde vriendin is immers leuker dan een zeurende, depressieve vriendin!

[xkader]