Voorbeeld bij type 7: De levensgenieter

De basisovertuiging:

De wereld / het leven kent van zichzelf vooral beperking en pijnlijke ervaringen. Wil je een prettig leven hebben, dan moet je dat dus zelf regelen, zelf de slingers ophangen.

De emotionele reactie (passie): 

Wanneer type 7 iets als beperkend ervaart is zijn reactie een zucht naar positieve, fascinerende ervaringen, die gulzigheid of onmatigheid wordt genoemd.

Fixatie:

Is de passie in het hier en nu niet te vinden, dan richt de aandacht (fixatie) zich naar buiten op allerlei mogelijke plezierige ervaringen, die wellicht niet nu maar wel straks of ergens anders ervaren kunnen worden. Deze fixatie wordt plannen maken genoemd.

Verdedigingsmechanisme (rationalisatie):

Mocht zich toch een onprettige ervaring voor doen, dan is iemand met type 7 geneigd dit niet als een onplezierige ervaring te zien, maar bijvoorbeeld als een leermoment, waardoor het geheel van de persoonlijkheid weer in tact is.

Het ontwikkelen van je enneagramtype helpt dus om adequaat te reageren op zaken die we als onprettig ervaren of ze te voorkomen. Hieraan danken we onze kwaliteiten. En onze minder goede kanten, die veelal een teveel of slecht getimede variant van onze kwaliteiten zijn. Maar het gefixeerd zijn op die zaken, die we liever niet meemaken, betekent ook dat we gaandeweg een wat vervormd beeld van de werkelijkheid hebben. Wanneer immers op uw computerscherm bepaalde zaken sterk gehighlight worden, trekken die zoveel meer aandacht dat andere zaken niet meer opvallen. Dit betekent dat door onze programmering we een bepaald deel van de werkelijkheid steeds scherp in de gaten houden, waardoor een ander deel niet meer opvalt. In het geval van type 7 betekent dit dat de neiging bestaat onplezierige zaken niet te zien of te rationaliseren, waardoor ze uit het zicht zijn, maar natuurlijk niet uit uw leven.