Type 8: Baas

Herkent u zich in de Baas, dan herkent u waarschijnlijk ook kwaliteiten als: sterk, krachtig, opwindend, intens, vastbesloten, moedig, doortastend, beschermend voor anderen, rechtvaardig, vriendelijk, waarachtig, eerlijk, duidelijk, rechtstreeks en stevig.

De aandacht gaat uit naar onrechtvaardigheid en naar wat leiding vraagt of assertiviteit, naar invloed hebben, kracht en controle, naar extremen en een ‘alles of niets’ stijl van omgaan met rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid; alles wat directe actie vraagt.

Steekt energie in: controle over mensen en dingen in zijn ruimte; actie ondernemen en positie innemen; alles of niets; onrecht; onwaarheid; respect verdienen door sterk en beschermend te zijn; bewonderen van kracht en ontkennen eigen zwakheid; boosheid als bescherming en uiting van kracht en respect.

Uitingen:

Problemen voor zelf:

-       teveel, te snel, te luid, te lang, leidend naar uitputting (onmatigheid)

-       ontkennen van angst, zwakte en kwetsbaarheid (ontkenning)

-       controle en dominantie

-       problemen met autoriteiten;

-       rechtvaardigheid verwisselen met wraak;

-       herkennen van de waarde van zachtheid, afhankelijkheid, passiviteit en gevoeligheid;

Problemen voor anderen:

-       weggeduwd zien door excessen en controle;

-       kwalijk nemen van de intimidatie en opdringerigheid (confronterend); drammen en dominantie;

-       schending van “rechten en bezit”;

-       ervaren van verkeerd gerichte rechtvaardigheid als wraak.

Basis persoonlijkheidsstructuur

Basisovertuiging:

De oorspronkelijke onschuldige staat van de essentiële waarheid voelen in alles en iedereen verdwijnt naar de achtergrond in een wereld die je als Acht ervaart als hard en onrechtvaardig en waar de machtigen anderen misbruiken. Als gevolg daarvan ga je geloven dat je bescherming kunt garanderen en respect kunt verwerven door sterk en invloedrijk te zijn en je kwetsbaarheid te verbergen. Tegelijkertijd ontwikkel je een enorme wellustige energie. Je focus is gericht op het heden (amnesie voor het verleden), op dingen die niet kloppen, op meteen in actie komen met jezelf als referentiekader.

Verdedigingsmechanisme

Het verdedigingsmechanisme dat het type bijeen houdt is ontkenning. Het ontkennen van gevaar en de eigen kwetsbaarheid.


Persoonlijkheidsaanleg

Essentiële kwaliteiten

Mentaal: Wraak

Mentaal: Waarheid

Emotioneel: Lust, buitensporigheid

Emotioneel: Onschuld                                                                                                

Verdediging: Ontkenning

Varianten en verschijningsvormen (3) voor de Baas zijn:

Stress en ontspanningspunten:

Onder (langdurige) stress neemt de Acht kwaliteiten over van de Vijf.

Dit kunnen zowel positieve als negatieve kwaliteiten zijn.

positief:          rust en ruimte om na te denken, niet direct reageren.

negatief:         onttrekken en terugtrekken.

In perioden van ontspanning neemt de Acht kwaliteiten over van de Twee:

positief:           meer oog voor de behoeften en gevoelens van anderen; inzetten daarvoor.

negatief:         manipuleren voor erkenning

De Baas kan kwaliteiten van type 9 de Bemiddelaar (12) en/of type 7 de Levensgenieter (10) hebben, zijnde de vleugeltypes van de Baas.

De voor de Baas specifieke subtype thema’s zijn:

Zelfbehoud: ‘bevredigend overleven’ 
De excessieve neiging vertaald naar materiële veiligheid en fysiek overleven. Voldoende (=veel) van alles binnen handbereik om bevredigend overleven van de Acht en zijn intimi te garanderen. Wil niet te kort komen. En niet afhankelijk zijn. Wees voorbereid. Kan tot excessieve controle van de eigen omgeving en de mensen daarin leiden. Niet per se de neiging tot manifesteren, tenzij je op zijn terrein komt.

Een op een of seksueel: ‘bezit’, ‘overgave’
Neiging om macht en controle uit te oefenen over anderen. Bezitterig. Beschermend. Fysiek. Wil alles weten. Vitaliteit doordrenkt alles om hem heen. Gaat de strijd aan om relaties te testen. Wie is echt betrouwbaar? Pas daarna overgave en kwetsbaarheid.

Sociaal: ‘vriendschap’
Buitensporig in het op zoek zijn naar vriendschap en sociale doelen. Met anderen, die hem matchen, betrouwbaar zijn. Samen dingen doen, projecten, gemeenschappelijke doelen/ de goede zaak zijn belangrijker dan eigen gevoelens. Beïnvloedt de richting van al deze activiteiten, als vanzelf leidend. Met een groep machteloosheid overwinnen en zich inzetten voor de goede zaak. Op zijn slechtst kan dit intense opgaan in sociale doelen, vriendschappen en projecten je leven geheel overheersen.

Voor uw persoonlijke ontwikkeling als Baas is van belang: Effect op anderen in de gaten hebben; felheid als maskeren kwetsbaarheid zien; zwakte toelaten; wachten alvorens te reageren; rust nemen; gepaste kracht; compromissen sluiten. Zie ook Tips voor ontwikkeling (16).

Anderen kunnen u als Baas ondersteunen door: te helpen accepteren van eigen kwetsbaarheid en zwakte; standvastig te zijn; uit te spreken wat voor hem waar is; uitwerking (impact) te vertellen; te ondersteunen indien kwetsbaar.

Klik hier om terug te keren naar de negen typen.